top of page



Kostik Nedir? 
Kostik veya diğer adıyla sodyum hidroksit olup kimyasal olarak formülü NaOH’dır. İngilizce de Caustic Soda olarak bilinir. Caustic kelime anlamı yakıcı ve aşındırıcı anlamındandır. Direk cilt ile temasında cilt ile tepkimeye girmektedir.
Beyaz renkte nem çekici bir maddedir. Kimya ve birçok endüstride kullanılan temel bir bileşiktir. Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Sıvı veya katı halde bulunur, katı hali payet ve boncuk şeklinde; sıvı hali ise sulu ve kaygan bir çözelti şeklinde olur. Nasıl olduğu bilinmemekle beraber kostik maddesi 1807 yılında Humphrey Day tarafından keşfedilmiştir. Çıplak elle dokunulduğunda kaşındırıcı bir etkisi olan kostik, doğal olarak meydana gelmez ancak üretimi çok kolaydır.



Kostik Nerelerde Kullanılır?
Bildiğimiz sabunun hammaddelerinden biridir. Kostik ve yag tepkimesinden gliserin ve sabun ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda lavabo açıcılar aslında bildiğimiz kostikten başka bir şey değildir.

Laboratuarlarda asidik gazları yakalamak için kullanılan kostik endüstride birçok kimyasal maddenin yapımında ve petrol rafinerilerinde kullanılır. Suyla teması halinde 5 dakika içinde sıcaklığı 50 dereceye çıkarır ve yaklaşık olarak 15 dakika bu sıcaklığı korur.

*Lavabo, kanalizasyon ve arıtmalarda; boruları temizlemek, kötü kokuyu arındırmak ve asit kontrolü için kullanılmaktadır. Kostikle gider açma ülkemizde sıkça denenmekte olup tehlikeli bir iştir. Kostik asit bazlı bir malzemedir ve çok iyi bir dezenfektandır aynı zamanda. Su ile birleştiğinde ısı açığa çıkar ve yakıcıdır. Cilde, göze ve solunum yollarına ciddi zararlar verebilen kostik kullanırken mutlaka gözlük ve eldiven takılmalı, kokusu asla içe çekilmemelidir.

  • White Google+ Icon

Designed By OAKKAYA 2017 ©

Beşiktaş / İSTANBUL

bottom of page